EdApp by SafetyCulture

10 Platforms voor samenwerkend leren

Published

February 17, 2022

Author

Share

Collaborative Learning Solutions

Een van de beste manieren om digitaal leren gedenkwaardig te maken, is het in te passen in een samenwerkingsactiviteit. Bij samenwerkingsactiviteiten kunnen cursisten rechtstreeks met hun collega’s samenwerken of, zoals tegenwoordig steeds vaker het geval is, op afstand via online tools.

Met zoveel voordelen is het geen wonder dat er overal samenwerkingsplatforms zijn opgedoken. Laten we nu eens kijken naar 10 van de meest veelbelovende platforms voor samenwerkend leren die er op het internet te vinden zijn.

1. EdApp

EdApp is een eenvoudig te implementeren LMS dat het maken van online cursussen eenvoudig en apparaat-onafhankelijk maakt. Het bevat ook verschillende leertechnieken voor actief leren en interactief leren. Docenten kunnen inloggen en hun cursusinhoud direct omzetten in eLearning met allerlei verschillende soorten interactieve elementen, zoals quizzen, image maps, enquêtes, games en video.

EdApp Collaborative Learning Solution - Template

Samenwerkend leren kan in verschillende onderdelen van EdApp gerealiseerd worden. Een van de meest opvallende is de functie Discussions and Assignments. Hiermee kunnen lerenden in real-time met elkaar discussiëren over onderwerpen voor samenwerking in teamverband.

EdApp Collaborative Learning Solution - Discussion Feature

Dit kan ervoor zorgen dat ze zich echt in een onderwerp verdiepen, omdat ze hun kennis en meningen direct met anderen delen. Het bevat ook een functie genaamd Virtuele klaslokalen. Dit maakt gebruik van communicatiemiddelen zoals Zoom en Microsoft Teams om videoconferencing in een les mogelijk te maken, wat geweldig is voor samenwerking. Bovendien maakt EdApp teamgebaseerd leren mogelijk door leerlingen hun eigen content te laten indienen, zoals video’s en afbeeldingen. Dit maakt samenwerken aan opdrachten veel aantrekkelijker.

2. Slack

Slack is een tool die vaak wordt geassocieerd met startups en andere flexibele bedrijven. Slack is een tool die het concept van e-mail verbetert. Het stelt gebruikers in staat om conversaties te creëren op basis van onderwerpen waarin ze gesprekken kunnen voeren, bestanden kunnen delen en apps kunnen verbinden.

Samenwerken met Slack in een opleidingscontext komt nu vaker voor. Cursussen kunnen eenvoudig worden gesorteerd in groepen ter grootte van een klas, maar ook worden opgesplitst in kleine groepen. Daarnaast is er ruimte voor online socializen of kantooruren voor trainers. Slack biedt een heleboel functionaliteiten die je kunt benutten bij het opzetten van samenwerkingstaken, zoals de mogelijkheid om apps derden toe te voegen. Zoom, bijvoorbeeld, kan worden geïntegreerd om online vergaderingen mogelijk te maken waar lerenden samen hun projecten kunnen bespreken.

Slack Collaborative Learning Solution

3. Maker’s Rijk

Makers Empire is een 3D-ontwerptool dat leerlingen laat kennismaken met Design Thinking en het gebruik van STEM-vaardigheden om problemen op te lossen. Het heeft een toegankelijke interface zodat leerlingen gemakkelijk aan de slag kunnen, terwijl het ook een dashboard voor docenten heeft en veel kant-en-klare lesplannen om docenten te helpen.

Makers Empire kan gezamenlijk worden gebruikt door lessen te ontwerpen op basis van een probleem. Studenten kunnen samenwerken om een oplossing te ontwerpen en hun resultaten aan de klas te presenteren.

Maker's Empire Collaborative Learning Solution

4. Minecraft – Onderwijs Editie

Minecraft is een culturele toetssteen voor bijna elke leerling deze dagen, en heeft zijn rol behouden ondanks vele andere soortgelijke producten. In Minecraft komen spelers samen om te overleven in een vijandige leeromgeving door schuilplaatsen te bouwen, voedselbronnen te cultiveren en grondstoffen te zoeken. Met de Education Edition krijgen leerkrachten de boeiende kracht van Minecraft samen met hulpmiddelen voor klasbeheer, beveiligde aanmeldingen en veel ingebouwde lesplannen.

Met Minecraft is samenwerking al ingebouwd. Leerlingen zullen met elkaar samenwerken om verschillende activiteiten uit te voeren, zoals het schrijven van code, het uitvoeren van experimenten, zichzelf artistiek uitdrukken en problemen oplossen.

Minecraft Collaborative Learning Solution

5. Google Documenten

Google biedt tal van productiviteitstools die vrij toegankelijk zijn op het internet. Deze omvatten Sheets voor spreadsheets, Slides voor presentaties, en Docs voor tekstverwerking. Al deze producten ondersteunen samenwerkend leren omdat ze door meerdere mensen tegelijk bewerkt kunnen worden, maar Docs is misschien wel het eenvoudigst om mee te beginnen.

Met Google Documenten kun je eenvoudig een bestand instellen om met iedereen te delen door ofwel een uitnodiging per e-mail te sturen of iedereen met een link naar de pagina toegang te geven om het bestand te wijzigen. Leerlingen kunnen in realtime zien waar anderen een bestand aan het bewerken zijn, waardoor samenwerken op afstand eenvoudig wordt.

Google Docs Collaborative Learning Solution

6. StoriumEDU

StoriumEDU is een collaboratief schrijfspel voor alfabetiseringsonderwijs. Het heeft verschillende unieke kenmerken die leerlingen aanzetten tot creatief schrijven. Het gebruikt bijvoorbeeld promptkaarten die de plotontwikkeling beïnvloeden. Bovendien stelt het leerlingen in staat om hun eigen personages in een verhaal te creëren en te controleren.

Samenwerking wordt gerealiseerd door de twee mechanismen die leerlingen hun eigen personage laten bepalen en hen de kans geven om hun verhaalkaarten uit te spelen. Het resultaat is een gedeelde lees- en schrijfervaring die leerlingen in staat stelt hun schrijfvaardigheid en verwerkingscapaciteit te verbeteren omdat ze veel meer betrokken zijn bij het sociale aspect.

StoriumEDU Collaborative Learning Solution

7. Spiraal

Spiral is een platform dat kan worden gebruikt om alledaagse klassikale opdrachten op afstand uit te voeren. Er zijn vijf hoofdactiviteiten in Spiral: Quickfire Lite voor het stellen van live vragen, Quickfire voor geplande quizzen, Discuss voor presentaties met een discussie-element, Team Up voor studenten om samen presentaties te maken, en Clip om elke publieke video om te zetten in een live chat met vragen.

Een van de beste manieren om leerlingen te laten samenwerken is door Team Up te gebruiken. Team Up geeft leerlingen niet alleen de voordelen van het leren met medeleerlingen, maar het houdt ook de bijdragen van elke leerling bij. Dat kan het beoordelen van individuele prestaties in een groepsproject gemakkelijker maken voor de docent.

SpiralSpiral Collaborative Learning Solution

8. Mural

Mural creëert een werkruimte waar leerlingen digitaal kunnen samenwerken om diagrammen te maken. Leerlingen kunnen samenkomen om te brainstormen over lijsten, flowcharts, diagrammen en tekeningen.

Samenwerken met Mural is net zo eenvoudig als het maken van een opdracht waarbij groepjes leerlingen moeten brainstormen over een onderwerp. In plaats van hun gedachten gewoon op papier te zetten, kunnen ze die dynamisch delen met elkaar en met de rest van de klas.

Mural Collaborative Learning Solution

9. Padlet

Een andere handige tool voor samenwerking is Padlet. Dit is een web-app waarmee gebruikers notities op een digitale muur kunnen plaatsen. Je kunt kiezen uit acht verschillende lay-outs, waaronder een aantal zeer nuttige voor het onderwijs, zoals een tijdlijn, canvas en kaartlay-out.

Ideeën voor samenwerkend leren met deze app zijn eindeloos. Je kunt leerlingen een bericht op de muur laten plaatsen om een discussie over een onderwerp op gang te brengen, en vervolgens andere leerlingen laten antwoorden met hun eigen berichten.

10. Popplet

Popplet is een app voor het maken van mind maps. Het stelt uw leerlingen in staat om hun ideeën te visualiseren in een formaat dat gemakkelijk gedeeld kan worden met hun groepen en de klas.

Samenwerking wordt in real-time bereikt wanneer leerlingen samenwerken aan hun mindmaps. Ze kunnen commentaar achterlaten op individuele nodes, of ze kunnen hun eigen nodes creëren om aan de map toe te voegen.

Popplet Collaborative Learning Solution

Het feit dat leren op afstand gebeurt, betekent niet dat leerlingen zich afstandelijk moeten voelen. Sociaal leren kan nog steeds gebeuren omdat technologie en innovatie nieuwe onderwijsmethoden hebben geopend. Met online samenwerking kunnen leerkrachten en leerlingen nog steeds samenwerken om de vruchten te plukken van sociaal leren.

Meld u nugratis aan bij EdApp!

Waarom een oplossing voor samenwerkend leren gebruiken?

Er zijn vele redenen waarom u een taak zou moeten veranderen in een gezamenlijke activiteit. Een aantal van deze redenen zijn:

  • Leerlingen voorbereiden op situaties in de echte wereld
  • Educatief materiaal in context plaatsen voor dieper leren
  • Leerlingen openstellen voor nieuwe perspectieven om een probleem te begrijpen
  • Stagiairs kansen bieden voor communicatie en leiderschap

Author

Mathieu